This is she

My photo
selangor, Malaysia
rambling is her new activities lately..so, just let's her do the talking..

Tuesday, August 11, 2009

bencana dunia.

baru je pas dengar berite berkenaan penyakit yang semakin popular kini hari. H1N1. pernah terfikir tak perkara H1N1 ni macam satu bala yang tuhan nak bagi kat hamba2 nye? kite le tuu.. hari ni je enam kematian dari warga tempatan negara kita dah terkorban. innalillah... jumlah sebenar, dah 38 orang. sampaikan ade anggaran "5,500 hingga 28,000 rakyat Malaysia akan mati dalam wabak selesema itu jika 20 peratus daripada 27.7 juta penduduk negara ini dijangkiti virus A (H1N1)" nauzubillah... takotnyeee. mintak dijauhkan. amin~

rase macam nak jadi zaman kaum dalu-dulu plak. Allah terbalik kan dunia ni dalam sekelip mata je manusia yang ingkar ni terhapus. macam sekarang la. jika kita tgk sekeliling, arak, dadah, hubungan bebas, rasuah, penindasan, da macam small metter dah. aurat xpayah cakap la. pakai baju tapi hakikat, no point pon pakai baju. nampak je itu ini. trend dude!!! bute fashion la kalau x follow.

zaman yang dah tak concern dose pahale ni. kalau ditegur, katenya menjage tepi kain orang. kalau tak ditegur, jawabla kat akhirat sbb tidak menegur sesama saudara islam. orang zaman sekarang ni yang penting, asalkan berjaye, berjaye dan berjaye.... agak-agak tengah susah, baru ingat tuhan, nak buat sembahyang hajat bagai. ya allah. aku rase aku pon da terjebak dengan cara hidup ini semue.

astaghfirullah al azimm.. nauzubillah...

post ni bukan nak sindir or mengate mane2 pihak. peringatan untuk semua dan diri sendiri. sementara masih sedar dan seterusnya mengajak rakan2 pembaca terus menyedari hal ini dan kite sama2 berdoa agar negara dan rakyat Malaysia terpelihara dari bencana dunia ni.


AMIN...

ade 1 doa khas penyakit berjangkit yang di tagged oleh atie kepade aku semalam. mari kita amalkan..

2 comments:

Akmar Anuar said...

hmm...thanks a'a sbb update-kan pasal h1n1 nih..hmmm..riso gak ah kalo da hari2 ade je yg mati pasal sakit ni...

=(
=S
=S

pasal bala tu mmg 1 hal la kan? cuma sakit tu terkena kat orang yg salah lak macam ibu2 yg mengandung..cian kan?? haihhh

=(
='(

a'a nazzirah said...

dats y. bala kalau tuhan nak bagi, bukan orang yang bersalah je kene. semue sekali habis. so, kite yang xmampu ni sekadar doakan jelaa..
moge dunia aman dan penyakit ni berkurangan..